[two_thirds]

  • Markus Majabacka
  • 5.5.2014

*****

Vuoden 1953 tammikuussa Cadillacin takapenkille konserttimatkalla vain 29-vuotiaana menehtynyt Hank Williams on kiistatta yksi kantrimusiikin merkittävimmistä hahmoista. Williamsin lyhyeksi jäänyttä mutta erittäin menestyksekästä ja tuotteliasta uraa varjostivat ankarat selkäkivut, alkoholi- ja lääkeriippuvuus sekä useat avioerot.

Hank Williams kirjoitti ja äänitti elämänsä aikana suuren määrän kappaleita, joista iso osa on hengellisiä. Vuonna 1956 julkaistu I Saw The Light-levy on mahdollisesti yksi kaikkien aikojen paras hengellinen äänite kantrimusiikin saralla. Levyn kahdestatoista kappaleesta kaikki ovat yhtä lukuun ottamatta Williamsin itsensä kirjoittamia.

I Saw The Light, I´m Gonna Sing, Jesus Remembered Me ja Thank God-kappaleissa kaikuu pelastetun syntisen kiitos ja riemu. Dear Brother, Message to My Mother, When God Comes And Gathers His Jewels ja The Angel of Death kertovat kuoleman kosketuksesta ja ikuisen elämän toivosta. Calling You-kappaleessa Luoja kutsuu ihmistä luokseen, Wealth Won´t Save Your Soul ja A House of Gold puhuvat maan päällisten aarteiden kokoamisen turhuudesta iankaikkisuuden näkökulmasta katsottuna. How Can You Refuse Him Now kertoo Jeesuksen tuskaisesta sovitustyöstä ristillä.

I Saw the light-levyn kappaleiden kantavina teemoina ovat synti ja pelastus, kuolema ja menetys sekä ikuisen elämän toivo. Edesmennyt amerikkalainen tunnettu tekstien ja kappaleiden kirjoittaja Harlan Howard on todennut, etteivät useimmat ihmiset tajua, että Hank Williams saarnasi heille yhtä palavasti kappaleissaan, kuin baptistipastori sunnuntaina.

Williamsin yksinkertaisia rehellisiä tekstejä ja riipivän emotionaalista tulkintaa kuunnellessa saa vahvan tunteen siitä, että sairaalla, päihderiippuvaisella ja ihmissuhteissaan epäonnistuneella miehellä oli kuitenkin jotain sellaista, mitä ei kukaan pystynyt häneltä viemään, ei edes kuolema.

Mutta minä tiedän lunastajani elävän, ja viimeisenä hän on seisova multien päällä.
Ja sittenkuin tämä nahka on yltäni raastettu ja olen ruumiistani irti, saan minä nähdä Jumalan.

Job 19:25-26

[/two_thirds][one_third] [nzs_heading heading=”5″] Spotify [/nzs_heading]

[nzs_heading heading=”5″] Viimeisimmät arviot[/nzs_heading]

[/one_third]