Image courtesy of patrisyu / FreeDigitalPhotos.net

Meille ovat tuttuja kuvat Raamatun tilanteista. Muistamme kuvan, jossa Jeesus opetuslapsineen istuu juhlavassa yläsalissa viimeisellä ehtoollisella. Tutumpi on Jeesus lapsi, joka makaa latoon asetetussa seimessä. Nämä kuvat ovat pitkäaikaisen kasvatuksen tulos ja olemme alkaneet pitää niitä totuutena. Avautuuko meille Raamattu oikein näiden maalattujen kuvien kautta?

Opituista tavoista katsella elämää voi olla vaikeaa opetella pois. Emme usein edes huomaa näkevämme väärin. Jeesus sanoo, jos silmäsi on viallinen, on koko ruumiisi pimeä. Haastankin meitä tänään kysymään ”MITEN NÄEN?”

Luukkaan evankeliumissa (Luuk.7:36-50) Jeesus kutsuttiin fariseus Simonin taloon vieraaksi. Simon laskelmoiden loukkasi Jeesusta kaikilla mahdollisilla tavoilla. Jeesusta ei tervehditty, Jeesukselle ei tarjottu mahdollisuutta peseytä, eikä voidella itseään, vaikka kaikki muut vieraat saivat kokea nämä vieraanvaraisuuden osoitukset.

Kaikkea tätä katseli syntinen nainen. Hän ei voinut sietää tuota ylimielisyyttä, jota hänen Herralleen osoitettiin. Niinpä nainen miettimättä seuraamuksia itkee sitä tuskaa, joka Jeesukselle aiheutettiin, pesee hänen jalkansa kyynelin, kuivaa ne hiuksin ja suutelee sekä voitelee Jeesuksen jalat. Hän näki loukkaukset, yritti omien mahdollisuuksiensa rajoissa hyvittää Jeesukselle sen, mitä Simon hänelle aiheutti.

Miten fariseukset näkivät? He näkivät syntisen, porton, hivelemässä eroottisesti rabbia ja loukkaantuivat syvästi. He ajattelivat ”Jos tämä mies olisi profeetta, hän tietäisi, mikä ja millainen on tuo nainen, joka häneen koskee”. Mitä Jeesus näki? Hän näki armahdetun naisen, joka teki kaikkensa, seuraamuksista piittaamatta, hyvittääkseen toisten loukkaukset Herralleen.” Fariseukset näkivät vain kivitettäväksi kelpaavan porton, Jeesus näki armahdetun, rakastetun ja pelastetun Jumalan lapsen. Fariseukset katsoivat vain tekoja ilman motiivia, Jeesus katsoi vain sydäntä ja motiiveja. He näkivät tilanteen täysin eri tavoin.
Jeesus sanoo: ”Hänen paljot syntinsä on annettu anteeksi, ja sen vuoksi hän rakasti paljon.”

Kohtaan päivittäin satoja ihmisiä ja juttelen päivittäin kymmenille. Yhdestä ajattelen, mukava mies, toisesta, ärsyttävä ukko, kolmannen kohdalla sappeni jo kiehuu, kuinka tuo ihminen voikaan olla noin inhottava. Jonkun näen hoipertelevan juovuksissa, toisen taas kulkemassa lasittunein katsein ilman päämäärää. Pysähdynkö koskaan katsomaan pintaa syvemmälle? Voisinko nähdä petetyn, jätetyn, hakatun, hylätyn tai hyväksikäytetyn… Uskaltaisinko ajatella, että tämä ihminen ei osaa, ei voi, käyttäytyä muulla tavoin. Hän ei selviä siitä tuskasta, jonka elämä on häneen viiltänyt muuten kuin peittämällä tuon kivun käytöksen alle. Rakkaus peittää paljotkin synnit. Meidät on kutsuttu rakastamaan. Haastan sinut kysymään jokaisen ihmisen kohdalla tänään: ”MITEN NÄEN?”

(Marko ja Salla Haukkamäki ovat opettajina Miten näet – evankelioimiskoulutuksessa Kotikirkolla lauantaina 12.4.2014 klo 12 – 17. Tilaisuus on kaikille avoin.)