Valoa vaikeuksien keskellä

Valoa vaikeuksien keskellä

Artikkelin alkuperäinen julkaisupäivä 14.5.2019.

– Olin ravintolassa syömässä, kun äkkiä tuli sellainen olo, että voisin potkaista paikan ikkunalasin rikki. Pelästyin tosissani ja soitin saman tien kaverilleni sanoen, että nyt on haastava tilanne päällä, Jere Sandell, 33, muistelee hetkeä, jolloin hänen elämänsä romahti rytinällä alas. Vaikka tuolloin parikymppisellä miehellä olikin ollut masennusta, outoja ajatuksia sekä epätodellista oloa aikaisemmin, niin hän ymmärsi jonkin olevan nyt tavallista huonommin.

– Mieleni lähti elämään omaa elämäänsä enkä enää hallinnut itseäni. Kaverini taisi aavistaa, mistä oli kyse ja vei minut saman tien psykiatriseen sairaalaan Turussa.

Skitsofrenian puhkeamisen mahdollistaviksi osatekijöiksi elämässään Jere Sandell arvelee äitinsä kuoleman, joka aiheutti hänessä syyllisyyden lisäksi itsetuhoista käytöstä sekä nuorena alkaneen päihteiden käytön.

Uskoon sairaalan osastolla

Jere Sandellin isä lähti omille teilleen pojan ollessa 1-vuotias. Yksinhuoltajaäiti ei osannut vetää tarvittavia rajoja kotona, joten hän sai kasvaa varsin vapaasti. Telinevoimistelun aloittaminen toi jonkin verran tasapainoa vilkkaan ja energisen lapsen elämään. Yhdeksännellä luokalla Jeren koulukaverit tutustuttivat hänet alkoholiin ja kannabikseen. Ystävien kanssa tulikin juhlittua paljon.

– Alussa alkoholilla ei ollut juurikaan vaikutusta elämääni ja terveyteeni, koska olin nuori ja täynnä voimaa. Oli hauska juhlia, eikä tullut krapulaakaan, Sandell muistelee.

– Myöhemmin siitä tuli minulle kuitenkin suuri ongelma.

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon yksikössä Jere Sandellin osastolla oli uskovia potilaita, jotka auttoivat häntä eri tavoin, viettivät aikaa hänen kanssaan, rukoilivat hänen puolestaan ja veivät mukanaan hengellisiin tilaisuuksiin. Sairaalasta pois päästyään Sandell alkoi pohtia hengellisiä asioita entistä syvällisemmin ja vakuuttui lopulta siitä, että Jumala on olemassa. Vuonna 2011 hän joutui osastolle uudestaan. Tuolloin hän ymmärsi uskostaan puuttuvan jotakin oleellista

– Tajusin, että elämästäni puuttui Jeesus. Vuodesta 2011 olen uskonut häneen Jumalan lisäksi, Sandell kertoo.

Ihmeitä ja elämänmuutoksia

Tällä hetkellä Jere Sandell asuu Raisiossa mielenterveyskuntoutujien palvelukodissa. Turussa sijaitsevan kotiseurakuntansa jumalanpalveluksissa ja miestenilloissa hän käy säännöllisesti bussilla. Uskonasioista Sandell keskustelee avoimesti ja rohkeasti ystäviensä kanssa mutta palvelukodin henkilökunnalle hän on niistä varovaisempi puhumaan, koska esimerkiksi Pyhän Hengen toimintaan liittyvät asiat ja ilmiöt mielletään helposti vain sairauden tuotteiksi.

– Eräs kaverini suhtautui minuun ja uskonasioihin negatiivisesti. Lukiessaan kirjaa hän yhtäkkiä näki rivien välissä tekstin, missä sanottiin, että älä väheksy ja pilkkaa Jeren uskoa. Tämän jälkeen hän ymmärsi, ettei kannata enää arvostella uskoani, Sandell sanoo.

– Osa ystävistäni on ottanut Jeesuksen vastaan ja heidän elämäntyylinsäkin on muuttunut. Toisilla ei ole myöskään enää ateistista maailmankatsomusta. He ovat alkaneet miettimään enemmän myös sitä, mitä elämällään tekevät.

Katse Jumalan hyvyydessä

Skitsofrenian kanssa eläminen ei ole helppoa. Outojen ajatusten ja epätodellisten olotilojen lisäksi Jere Sandell kertoo väsyvänsä helposti. Tunnetilat ovat tasaisia eikä mielihyvää ole helppo kokea. Hän on kuitenkin oppinut elämään vaikean sairauden kanssa Jumalan hyvyyteen luottaen.

– Vaikken parantuisikaan, niin elämäni on kuitenkin nyt paljon parempaa, kuin ennen uskoontuloani. Jumala voi kääntää kaiken voitoksi. Luotan siihen, että jos hän parantaa minut, niin sillä on iso merkitys mutta jos ei, niin silläkin on merkitys. Ei elämä ole pelkkää ruusuilla tanssimista, Sandell sanoo hymyillen.

– Kun olen tullut vanhemmaksi ja nähnyt erilaisia ihmiskohtaloita, niin olen ymmärtänyt, että myös niillä, joilla ei ole sairauksia, voi olla kuitenkin todella vaikea elämä.

Erilaisten sairauksien ja vaikeuksien keskellä kamppailevia Jere Sandell kehottaa luottamaan Jumalaan, koska hän kykenee kääntämään asiat aina parhain päin. Oman osuuden hoitaminen on kuitenkin tärkeää hyvän elämän ylläpitämisessä.

– Luovuttaa ei kannata koskaan ja rukouksessa voi jättää kaikki asiat Jumalalle. Sairaalaosastolla olin kerran aivan pohjalla ja pohdin erään toisen potilaan kanssa yliannostuksen ottamista lääkkeillä ja pois kuolemista. Luojan kiitos, ettei sitä tapahtunut. Minulta olisi jäänyt näkemättä kaikki se hyvä, mitä minulle on tapahtunut sen jälkeen. Saatanan yritys on saada ihminen lopettamaan elämänsä, Sandell painottaa.

Elinvoimaa Jumalan Sanasta

Aktiivisesti lenkkeilyä, jalkapalloa, salibandyä ja kuntosalia harrastava mies kertoo saavansa urheilusta paljon apua ja voimaan elämäänsä. Jere Sandell kertoo olevansa tällä hetkellä paremmassa kunnossa fyysisesti ja henkisesti, kuin on koskaan ollut. Suurin elinvoiman lähde hänelle on kuitenkin Raamattu.

– Jumalan Sana tuo asioita valoon ja selkeyttää omia ajatuksia. Se tuo myös ratkaisun ongelmiin, kun voi katsoa asioita Jeesus-lasit päässä, Sandell nauraa.

– Raamatun lukeminen tekee hyvää. Se on virvoittavaa, voimaanuuttavaa, siunaavaa ja eheyttävää.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Ristin Voitto-lehdessä 

Markus Majabacka