Facebook-elämänohjeet vs. Raamattu

Facebook-elämänohjeet vs. Raamattu

Facebookissa pörrätessä ei voi olla törmäämättä erilaisiin sitaatteihin, ajatelmiin ja elämänohjeisiin, joita ihmiset julkaisevat omilla seinillään usein jonkun ajatusta tukevan kauniin kuvan päällä. Osa niistä on oikeasti syvällisiä, osa mitäänsanomattomia, osa huonoja ja osa suorastaan vaarallisia. Otetaanpa sitten esimerkiksi pari suosittua elämänohjetta, joita noudattamalla ihminen löytää itsensä ennemmin tai myöhemmin onnettomana ja pettyneenä. Sen jälkeen katsotaan, minkälaisen vastalääkkeen Jumalan Sana antaa kyseisille ”elämänviisauksille”.

”Follow your heart”. ”Seuraa sydäntäsi”.

Raamatun vastaus:
”Juuri ihmisen sisältä, sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, ja niiden mukana siveettömyys, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, vilppi, irstaus, pahansuopuus, herjaus, ylpeys ja uhmamieli. Kaikki tämä paha tulee ihmisen sisältä ja saastuttaa hänet” (20-23). Evankeliumi Markuksen mukaan luku 7.

”Whatever makes you feel bad, leave it. Whatever makes you smile, keep it”.
”Mikä tahansa saa sinut tuntemaan olosi huonoksi, jätä se taaksesi. Mikä tahansa saa sinut hymyilemään, pidä se itselläsi.”

Raamatun vastaus: Teidät on kutsuttu vapauteen, veljet. Mutta älkää tämän vapauden varjolla päästäkö itsekästä luontoanne valloilleen, vaan rakastakaa ja palvelkaa toisianne. (13) Antakaa Hengen ohjata elämäänne, niin ette toteuta lihanne, oman itsekkään luontonne haluja. Liha haluaa toista kuin Henki, Henki toista kuin liha. Ne sotivat toisiaan vastaan. (16-17). Paavalin kirje galatalaisille luku 5.

Raamatussa sydän-sanalla tarkoitetaan yleensä ihmisen tahdon keskusta. Se on siis ihmisen persoonallisuuden ydin, missä sijaitsee hänen tunne- ja tahtomaailmansa. Me elämme syntiin langenneessa maailmassa. Vaikka uskon kautta Jeesukseen olemmekin saaneet syntimme anteeksi ja uuden elämän, niin synti kuitenkin pyrkii jatkuvasti saamaan otteen sydämestämme erilaisin houkutuksin. Ilman Jeesuksen meille lähettämän Pyhän Hengen ohjausta ja apua olisimme oman sydämemme ohjauksessa, kuin pieni soutuvene isossa myrskyssä. Ihmisen oma tunne- ja tahto elämä on ailahteleva ja epävakaa. Siksi meidän onkin kristittyinä tärkeä ohjata sydämemme Jumalan Sanan ohjeiden mukaan. Jumalan kirjoitettu Sana ja Pyhän Hengen johdatus ovatkin ainoa luotettava kompassi tässä maailmassa tallustavalle pienelle ja vajavaiselle ihmislapselle.

Markus Majabacka