Kun reikätaskuisista tuli rikkaita

Kun reikätaskuisista tuli rikkaita

Internetistä löytyvät David Wilkien Coffee with Jesus-sarjakuvat ovat hauskoja. Niissä Jeesus jutustelee pilke silmäkulmassa kahvikupposen äärellä elämään ja uskoon liittyvistä asioista erilaisten ihmisten kanssa näpäyttäen näsäviisaita kahvittelukumppaneitaan usein sormille nasevilla kommenteillaan.

Eräässä jaksossa mies tiedustelee Jeesukselta tämän suosikkilaulajaa hengellisen musiikin kentällä. Jeesus vastaa oman suosikkinsa olevan nainen pienestä pohjois-thaimaalaisesta kylästä, joka laulaa päivittäin sydämensä kyllyydestä maataloustöitä tehdessään. Miehen hämmästellessä Jeesuksen vastausta tämä toteaa, ettei nainen tule koskaan kiertelemään esiintymässä kirkoissa mutta on kuitenkin kuuluisa siellä, mistä Hän tulee.

Jeesus avaa Matteuksen evankeliumista löytyvän vuorisaarnansa seuraavilla sanoilla:Autuaita ovat hengessään köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta. (5:3)

Köyhissä maissa kerjäläiset ovat tuttu näky katujen varsilla. Koska he ovat köyhiä, niin he joutuvat nöyrtymään ja turvautumaan toisten apuun selvitäkseen elämästä hengissä.

Hengessään köyhä ihminen tietää ja tunnustaa, ettei hänellä itsellään ole mitään sellaisia ”hengellisiä resursseja”, joilla voisi ostaa hyväksyntää Jumalalta. Hengessään köyhä tulee Jumalan eteen tyhjin käsin, jotta Hän täyttäisi ne armollaan ja rakkaudellaan. Niin kauan, kun meillä on tietynlaisia harhakuvitelmia itsestämme ja oman uskomme erinomaisuudesta, emme ole hengessämme köyhiä. Tällöin kiinni puristetut kouramme ovat jo täytetty jollakin; omilla tavoitteilla, suunnitelmilla, saavutuksilla ja työn tuloksilla, eikä niissä ole enää tilaa niille hienoille asioille, joita Jumala haluaisi niihin ojentaa.

Jumalan valtakunnassa pienuus on suuruutta. Niitä Hänen uskollisia seuraajia, jotka ovat tässä maailmassa näkymättömiä ja mitättömiä, eivätkä saa kannustushuutoja ja taputuksia osakseen, juhlitaan siellä todellisina uskon sankareina.

Jumalan valtakunnassa hengessään köyhät ovat rikkaita.

Markus Majabacka