Rehellistä puhetta uskosta

Rehellistä puhetta uskosta

Åström Nina. Ateria aavikolla, Aikamedia Oy 2023. Nid. 254.

Rakastetun artistin, muusikon ja evankelistan Ateria aavikolla on opetus- ja hartauskirjan sekä elämäkerran yhdistelmä. Se koostuu kahdestakymmenestä neljästä luvusta ja Nina Åströmin henkilökohtaisesta arkistosta poimituista matkakuvista eri puolilta maailmaa. Kirjailija käsittelee kristityn elämään kuuluvia asioita avoimen rehellisesti usein omakohtaisten kokemusten kautta. Hänellä on taito avata haastaviakin teemoja lukijalle selkeällä tavalla. Tekstin joukkoon on ripoteltu myös sopivasti teologiaa sekä lainauksia esimerkiksi kirjailija C.S. Lewikselta. Moniulotteisia raamatunkohtia käsitellessään Åström ei julista omaa näkemystään ainoaksi oikeaksi, vaan käyttää usein sanoja ajattelisin, ymmärtääkseni ja mielestäni. Tämä ilahduttaa, ja tuo tekstiin vahvan nöyryyden tunnun.

Kirjassaan Nina Åström kertoo myös matkastaan artistiksi. Kiinnostava yksityiskohta sijoittuu 1990-luvulle, jolloin hän äänitti kaksi albumia Yhdysvalloissa, Nashvillen kaupungissa, Julie ja Buddy Millerin omistamassa studiossa. Kyseinen aviopari on arvostettu americana-, country- ja folk- musiikkipiireissä. Maassa Åström tutustui myös kitaralegenda Phil Keaggyyn.

Vaikka kirjailijalla on paljon armollista jaettavaa elämästä sekä Jumalan Sanasta, niin pään silittelyä teos ei kuitenkaan tarjoa. Nina Åström toteaa monien seurakuntien, kristillisten yhteisöjen sekä kristillisen median toimivan väärin nostaessaan uskoontulleet julkisuuden henkilöt esimerkeiksi ja toisten opettajiksi sen sijaan, että heidän annettaisiin ensin kasvaa rauhassa kristittyinä. Hänen mukaansa kyseisen toiminnan taka-ajatuksena on yleensä se, että julkkisten kautta haetaan näkyvyyttä omalle toiminnalle. Kyseistä ajattelutapaa laulaja pitää maailmallisena. Usein ne uskovat, joilla olisi todellisuudessa paljon annettavaa Kristuksen ruumiille, jäävät julkkisten varjoon, koska ovat niin tavallisia ja harmaita. Mitä enemmän joku on julkisuudessa, sitä enemmän häntä kuunnellaan – olkoon sitten se, mitä hän suustaan tai sormenpäistään näytölle päästää, kuinka tyhmää tai viisasta, rakentavaa tai tuhoavaa tahansa, hän kirjoittaa.

Ateria aavikolla teoksen suurin yllätys itselleni oli artistin jo vuosikymmeniä kestänyt uskollinen sitoutuminen vankilatyöhön. Åström on vuodesta 2001 saakka vienyt ilosanomaa tiiminsä kanssa Venäjän, Ukrainan, Baltianmaiden, Albanian, Nepalin ja Israelin vankiloihin. Kirjan puhuttelevimmat kohdat ja kuvat ovatkin juuri tältä alueelta. Nina Åström kertoo, miten Jumalan kutsu kohdata vankeja avautui hänelle täysin yllättäen. Pelkojen voittamista seurasi vahva Jumalan siunauksen, rauhan ja johdatuksen kokemus vaikealla työkentällä. Suurin tukija hänelle on aina ollut aviopuolisonsa Benni Åström.

Ateria aavikolla on julkaistu kahtena eri painoksena, joiden kielinä ovat suomi-englanti ja ruotsi-englanti, eli kirjoista löytyy sama sisältö kolmella eri kielellä. Vaikka Åströmin kirjoitustyyli on rentoa ja jutustelevaa, niin ainakin suomenkielisessä versiossa jotkut lauseet ovat paikoitellen hieman kankeita. Tämä on pieni puute teoksessa. Mielestäni kirjailija käsittelee myös turhan monia kristityn elämän aihealueita. Tämä tekee lukukokemuksesta hieman hajanaisen, ja jotkut teemat jäävät myös toisia köykäisemmiksi. Kokonaisuutena Nina Åströmin uutuuskirja on kuitenkin ulkoasunsa sekä sisältönsä puolesta toimiva lukupaketti, joka rohkaisee, vahvistaa, lohduttaa ja myös haastaa.

Kirja-arvio on julkaistu aikaisemmin Ristin Voitto-lehdessä.

Markus Majabacka