”Anna pasuunasi soida, Siion!”

”Anna pasuunasi soida, Siion!”

Stewart Timo R. Luvatun maan lumo. Israelin kristityt ystävät Suomessa. Gaudeamus 2022. Nid. 365 sivua.

Timo R. Stewartin uusin kirja oli yksi viime vuoden Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista, eikä suotta. Kirjailija on nähnyt vaivaa suomalaisten kristittyjen Israelin ystävien historian kertomiseen, ja taustatyötä on tehty paljon. Matka alkaa 1800-luvun lopusta jatkuen 1990-luvulle saakka.

Stewart käsittelee teoksessaan varhaisia kotimaisia Palestiinaa käsitteleviä matkakirjoja, joista välittyi innostuksen lisäksi usein myös kirjoittajan pettymys maan karuihin maisemiin ja köyhiin kyliin, jotka muodostivat ongelman uskovan Raamatusta muodostamiin kuviin kukoistavasta Jumalan siunaamasta maasta. Tämä ristiriita pyrittiin selittämään kirouksella, joka poistuisi maan yltä vasta juutalaisen kansan tunnustaessa Jeesuksen messiaakseen.

Sionistisen liikkeen menestyksen kasvaessa Palestiinassa myös suomalaiskristittyjen kiinnostus sitä sekä Raamatun profetiakirjallisuutta kohtaan kasvoi. Kristillisellä sionismilla tarkoitetaan uskomusta ja oppirakennelmaa, jossa juutalaisten paluu Palestiinaan ja Israelin valtion syntyminen olivat merkkejä Raamatun profetioiden täyttymisestä, ja sillä on yhteyksiä liikkeeseen, joka edisti juutalaisten asuttamista Pyhään Maahan.

Kun Israelin valtio syntyi vuonna 1948, se nähtiinkin suomalaisuskovien keskuudessa selvänä merkkinä Raamatun ennustusten täyttymisestä ja Jeesuksen pikaisesta paluusta. Kenenkään uskoa ja Raamatun tulkintaa ei hiertänyt se, että kyseessä oli sekulaarin työväenpuolueen johtama maa, joka vetosi kibbutseineen myös Suomen sosiaalidemokraatteihin.

Timo R. Stewart antaa teoksessaan paljon palstatilaa kristillisen sionismin keskuudessa suosittuun profetiatulkintaan, jossa Lähi-idän tapahtumista tuli ennalta kirjoitettu jännitysnäytelmä. Maailman uutisia ja Raamatun profetioita yhdistelevät Israel-tulkinnat saivatkin vuosien aikana paljon näkyvyyttä evankelis-luterilaisten Sana- ja Kotimaa -lehtien lisäksi myös helluntaiherätyksen omassa Ristin Voitossa ilman vaihtoehtoisia tulkintatapoja. Lähi-idän konfliktiin liittyvistä moraalista kysymyksistä ja niiden seurauksista ei oltu juurikaan huolissaan.

1970-luvulla poliittisuus sai yhä enemmän jalansijaa kristittyjen Israelin ystävien keskuudessa, ja monet kokivat tärkeäksi puolustaa kritiikittömästi Israelin hallituksen valintoja. Tuolloin alkoi myös esiintyä kritiikkiä kristillistä sionismia kohtaan. Suomalainen kristillinen sionismi kohtasi huippuhetkensä 1990-luvun alkupuolella, jolloin satojentuhansien juutalaisten vaellus alkoi Neuvostoliitosta. Tällöin kotimaiset kristilliset järjestöt aktivoituivat auttamaan eri tavoin niitä juutalaisia, jotka kulkivat Suomen kautta Israeliin.

Timo R. Stewart päättää Suomen kristittyjen Israelin ystävien historian 1990-luvulle. Itseäni jäi kovasti kiinnostamaan se, mitä 2000-luvulla maassamme on tapahtunut kristillisen sionismin alueella, kun erilaiset salaliittoteoriat, politiikkaan sekoittunut profetaallisuus ja valtamedian uutisten kyseenalaistaminen ovat kasvattaneet suosiotaan maailmassa.

Luvatun maan lumossa tiettyihin asioihin keskitytään välillä turhankin perusteellisesti. Lukijalle tuntemattomien ihmisten nimiä tulee paljon vastaan, eivätkä kaikki yksityiskohdat ole rehellisesti sanottuna edes kovinkaan kiinnostavia. Sivumääräänsä nähden kirja pitää kuitenkin otteessaan hyvin. Teokseen kannattaa ehdottomasti tutustua, vaikkei olisikaan kirjailijan kanssa samaa mieltä kaikista asioista. Sen verran reippaasti myös helluntailaisuus saa siinä palstatilaa.

Kirja-arvio on julkaistu aikaisemmin Ristin Voitto-lehdessä.

Markus Majabacka