Mitä rakkaus on?

Mitä rakkaus on?

Mitä rakkaus on?, ihmetteli yhden hitin ihme, poptähti Haddaway 1990-luvun alkupuolella listoille kivunneessa What is love-kappaleessaan. Niin, mitä rakkaus sitten ihan oikeasti on?

Meillä länsimaissa rakkaus mielletään hyvin usein epämääräiseksi lämpimäksi tunteeksi ja kokemukseksi toisistaan pitävien ihmisten välillä. Minä rakastan sinua-lause päästetään yleensä ulos suusta silloin, kun tunteiden palo ja hurmio roihuaa, tai kun olo on turvallinen ja mukava.

Juutalaisten keskuudessa ihmisten välinen rakkaus on käsitteenä kuitenkin paljon roihuavaa tunnetta syvällisempi ja laajempi. Hepreankielessä yksi rakkaudesta käytetty sana on ahava. Kyseisen sanan juurisana on hav, mikä tarkoittaa antamista. Rakkaus on siis tämän käsitteen mukaan jatkuva valinta antaa toiselle ihmiselle jotakin hyvää. Näin me ikään kuin luomme rakkautta ja pidämme sitä elossa hyvien tekojen kautta toisiamme kohtaan.

Juutalaisessa sananlaskussa kerrotaan rabbista, joka kohtasi maukkaan kala-aterian syöneen opetuslapsensa. Opetuslapsi kertoi rabbille rakastaneensa kalaa, jota juuri söi. Rabbi totesi tällöin seuraajalleen, että jos tämä olisi oikeasti rakastanut kalaa, niin hän ei olisi syönyt sitä, vaan järjestänyt sille mukavan vesipaikan ja huolehtinut siitä. Ihmisinä me usein rakastamme sitä, mikä antaa meille hyvän olon ja miellyttää meitä, eli keskitymmekin antamisen sijaan siihen, mitä voimme saada.

Juutalaisen ahava-rakkauskäsitteen kautta voimme ymmärtää, että rakkauden syvin olemus on tehdä toinen ihminen onnelliseksi antamisen kautta. Tätä kautta antaja pääsee itsekin kokemaan iloa, onnea ja siunausta elämässään. Epäitsekkäästä rakastamisesta paras esimerkki on Jumalan poika Jeesus Kristus, joka tuli ihmiseksi maailmaan ja antoi itsensä ristiinnaulittavaksi meidän syntiemme tähden ilman mitään vaatimuksia.

Ennen kun siis päästämme suustamme ulos puolihuolimattomia rakkaudentunnustuksia, meidän olisi hyvä välillä pysähtyä pohtimaan, että haluammeko oikeasti tehdä palvelevia ja epäitsekkäitä tekoja toista kohtaan. Silloinkin, kun rakkauden roihua ei ole.

https://www.youtube.com/watch?v=IfWg4ga23ME

Markus Majabacka