Jumalan taisteluvarustus Vanhassa testamentissa Osa 4. Kengät

Jumalan taisteluvarustus Vanhassa testamentissa Osa 4. Kengät

1. adventtisunnuntain teema Jeesuksen ratsastuksesta Jerusalemiin liittyy Vanhan testamentin ennustusten toteutumiseen rauhan kuninkaan tulemisesta. Tämänhetkinen aiheemme Jumalan taisteluvarustus Vanhassa testamentissa opetus-sarjassa sopiikin hyvin yhteen viime sunnuntain kirkkopyhän kanssa.  

”…ja sitokaa jalkineiksenne alttius julistaa rauhan evankeliumia.” Paavalin kirje efesolaisille 6:15 FB92

”Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askelet! Hän ilmoittaa rauhan tulon, tuo suuren ilosanoman, hän tuo pelastuksen sanoman ja sanoo Siionille: – Sinun Jumalasi on nyt kuningas!” Jesajan kirja 52:7 FB92

Paavalin käyttämä alttius-sana on kreikaksi hetoimasia. Sana kuvaa valmiutta ja valmistautumista mutta se kuvaa myös lujaa jalustaa, tai perustaa. Kengät kuvaavat siis sitä, että joku valmistautuu vapaaehtoisesti viemään positiivisen viestin toisille. Paavalin efesolaiskirjeessä mainitsemat alttiuden kengät sopivatkin roomalaisen sotilaan sotakenkiä paremmin yhteen tämän Jesajan kirjan kohdan kanssa, koska profeetta kuvaa siinä sanansaattajaa, joka on valmistautunut viemään hyviä uutisia pitkänkin matkan päähän niitä odottaville. Sanansaattajat tarvitsivat muinoin hyvät kengät voidakseen liikkua kauas ja nopeasti. Heti seuraavassa jakeessa profeetta Jesaja kuvaa, kuinka kaupungin muureilla tähystävät vartijat kohottavat ison riemuhuudon nähdessään sanansaattajan saapuvan hyvä uutinen mukanaan. 

 ”Kuule! Vartiomiehesi korottavat äänensä, kaikki he puhkeavat riemuhuutoihin, sillä he näkevät silmästä silmään, kuinka Herra palaa Siioniin.”

Jesajan aikana noin 700 vuotta ennen Kristuksen syntymää Jumalan kansa Isarel eli hengellisessä alennustilassa. Sitä ympäröivät myös vihamieliset kansat, jotka vihasivat heidän Jumalaansa. Jumala lupasi Jesajan kautta kansalleen, että hänen lähettämänsä rauhanruhtinas saapuisi sen pelastajaksi ja lunastajaksi, perustaen rauhan valtakunnan. Ne, jotka olivat kauan tähyilleet pelokkaina horisonttiin odottaen sodan ja tuhon uutisia, saisivatkin iloita rauhan ja pelastuksen uutisista, jotka luvattu Messias toisi mukanaan. 

Rauhan ja pelastuksen ilosanoman julistaminen on meidän tehtävämme kristittyinä, kuten se oli Jeesuksen ja Pyhän Hengen vuodatuksen kautta Jerusalemiin syntyneen alkuseurakunnan tehtävä. Meidän tehtävämme kristittyinä, ei ole julistaa ihmisille tuomion sanomaa, vaan ilosanomaa siitä, että Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen kautta jokainen voi saada syntinsä anteeksi – eli rauhan Jumalan kanssa – ja pelastua tulevalta Jumalan vihalta  – tuomiolta – aikojen lopulla. Jeesuksen veri oli vastalääke synnin virukseen. 

Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen. Evankeliumi Johanneksen mukaan 3:17 FB92

Uudesta testamentista löytyy eräs kiinnostava Jeesukseen liittyvä yksityiskohta, joka puoltaa sitä, että elämme yhä Jeesuksen syntymän, kuoleman ja ylösnousemuksen aloittamassa uuden liiton armon aikakaudessa. Lukiessaan synagogassa profeetta Jesajan itseensä kohdistuvan ennustuksen, Jeesus lopetti lukemisen kohtaan, missä puhuttiin seuraavaksi Jumalan tuomion päivästä. 

”Hänelle ojennettiin profeetta Jesajan kirja. Avattuaan kirjakäärön hän löysi kohdan, johon oli kirjoitettu: ”Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan evankeliumia köyhille. Hän on lähettänyt minut julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran suosion vuotta.” Hän kääri kirjan kokoon, antoi sen palvelijalle ja istuutui. Kaikkien synagogassa olevien katseet kohdistuivat häneen.” Luukas 4:17-20 FINRK

julistamaan Herran suosion vuotta ja meidän Jumalamme kostonpäivää.” Jesaja 61:1-2 FINRK

Jeesuksen kuulijat todistivat Jesajan noin 700 vuotta aikaisemmin antaman ennustuksen kirjaimellista toteutumista keskuudessaan. Jumalan tulevan tuomion päivä ei kuitenkaan ollut vielä ajankohtainen. Vielä nytkään, yli 2000 vuotta myöhemmin, ei ole Jumalan tuomion päivä – se tulee vasta myöhemmin aikojen lopulla.

Hän on kärsivällinen teitä kohtaan, koska ei halua kenenkään tuhoutuvan vaan tahtoo, että kaikki kääntyisivät. Toinen Pietarin kirje‬ ‭3:9‬ ‭FB92‬‬

Meidän ei tule siksi ajatella, että maailmanlaajuinen korona-pandemia ym. katastrofit maailmassa ovat Jumalan tuomioita ihmiskunnan synneistä.  Luukkaan evankeliumista löytyy myös pari kiinnostavaa kohtaa, joissa Jeesus ottaa itse kantaa kyseiseen asiaan. 

”Kun Jeesuksen taivaaseenottamisen aika oli lähenemässä, hän suuntasi kulkunsa Jerusalemia kohti. Edellään hän lähetti sananviejiä. Nämä lähtivät matkaan ja menivät erääseen Samarian kylään valmistelemaan Jeesuksen tuloa. Kyläläiset kuitenkin kieltäytyivät ottamasta Jeesusta vastaan, koska hän oli matkalla Jerusalemiin. Kun hänen opetuslapsensa Jaakob ja Johannes kuulivat tästä, he sanoivat: »Herra, tahdotko, että käskemme tulen iskeä taivaasta ja tuhota heidät [niin kuin Eliakin teki]?» Mutta Jeesus kääntyi ja nuhteli opetuslapsia [ja sanoi: »Te ette tiedä, minkä hengen omat te olette. Ihmisen Poika ei tullut ihmisten sieluja kadottamaan vaan pelastamaan.»]. 56 Yhdessä he jatkoivat matkaa toiseen kylään.” Evankeliumi Luukkaan mukaan 9:51-56 FB92

”Juuri siihen aikaan Jeesuksen luo tuli ihmisiä, jotka kertoivat Pilatuksen surmauttaneen uhraamaan tulleita galilealaisia, niin että heidän verensä oli sekoittunut uhrieläinten vereen. Jeesus sanoi siihen: »Luuletteko, että he olivat suurempia syntisiä kuin kaikki muut galilealaiset, koska saivat tuollaisen lopun? Eivät suinkaan – samalla tavoin te kaikki olette tuhon omia, ellette käänny. Entä ne kahdeksantoista, jotka saivat surmansa, kun Siloan torni sortui heidän päälleen? Luuletteko, että he olivat syyllistyneet johonkin pahempaan kuin muut jerusalemilaiset?” Evankeliumi Luukkaan mukaan 13:1-4 FB92

Eräällä  suomalainen elävässä uskossa oleva Vanhan testamentin professori on todennut viisaasti maailmassa tapahtuvista erilaisia katastrofeista. 

”Oli kyseessä sitten tsunami, matkustajalaivan uppoaminen, tai maailmanlaajuinen virus, niin kaikille niille on tyypillistä Jumalan puhuttelu siitä, ettei ihminen elä täällä sinisellä planeetalla ikuisesti. Silloin tulee todelliseksi se, mitä kristityt julistavat jatkuvasti; Kristuksen yhteydestä löytyy iankakkkisen elämän toivo. Kristittyjen ei tarvitse suhtautua tähän millään tavalla pelokkaasti, vaan kyseessä on realistinen kuva elämästämme. Meidän elämämme on kaunis, upea, hieno mutta niin hauras sitten, kun tapahtuu jotakin tällaista.”

”Kun tällaisia asioita tapahtuu, niin meidän asiamme ei ole syyttää Jumalaa, vaan pikemminkin tehtävämme on miettiä, että millä tavalla meillä on yhteys tähän Jumalaan, joka voi meidät kuolemasta pelastaa. Silloin meille avautuu mahdollisuus kohdata Jumala ihan eri tavalla. Rupeamme ehkä lukemaan enemmän Raamattua, rukoilemaan häneltä apua. Ajatuksissamme on yhä enemmän Jumala, joka voi pelastaa.” 

Kristittyinä meidän rauhamme tulee siitä tietoisuudesta, että Jeesuksen sovitustyön tähden Jumala ei tuomitse meitä, vaan hän armahtaa ja antaa syntimme anteeksi. Meillä on yhteys Jumalaan ja rauha hänen kanssaan. Teologian tohtori ja filosofian maisteri Emil Anton kertoo Kahden virran maa  -kirjassaan muinaisessa Lähi-idässä tiettyjen kuninkaiden olettaneet sairauksiensa liittyvän jumalien vihaan. Voidakseen vapautua kirouksesta, kuningas vaihtoi sadaksi päiväksi paikkaa tavallisen kansalaisen kanssa. Sadan päivän päätteeksi tuuraajalle kävi huonosti. Antonin mukaan juutalasella profeetta Jesajalla saattoi olla mielessään myös tämä ympäröivien kansojen tapa, kun hän puhui profetaallisesti kärsivästä Herran palvelijasta, joka ottaisi päälleen ihmiskunnan pahojen tekojen seuraukset (Jesajan kirja luku 53). 

Jerusalemiin kuolemaan ratsastanut rauhanruhtinas on kantanut syntiemme seuraukset ristillä! Uskon kautta Jeesukseen Jumala puhdistaa meidät pahoista teoistamme, julistaa meidät syyttömiksi ja asettaa meidät erilleen pyhää käyttöään varten (pyhitys).

Jokaisella Jeesuksen seuraajalla on kunniatehtävä toimia ilosanoman lähettinä tässä maailmassa. Saamme olla apostoli Paavalin sanoin ”Kristuksen hyvänä tuoksuna  maailmassa”, esitellen ihmisille Jeesuksen. Meidän tehtävämme on pitää esillä rauhan evankeliumia. 

”Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askelet!”

Lähteet: Sacred Weapons for Spiritual War, Old testament Allusions and Armor of God, Emil Anton: Kahden virran maa.

Markus Majabacka