Jumalan taisteluvarustus Vanhassa testamentissa Osa 5. Kilpi
Jumalan Vanhasta testamentista löytyvän taisteluvarustuksen eri osista, joista myös apostoli Paavali kirjoittaa, kaikki löytyvät profeetta Jesajan kirjasta kilpeä lukuunottamatta. Kyseistä soturin suojautumisvälinettä käytetään kuitenkin runsaasti muualla Vanhassa testamentissa kuvaamaan Jumalan suojelevaa ominaisuutta kansaansa kohtaan.
”Minun kilpenäni on Jumala, oikeamielisten pelastaja.” Psalmit 7:11 FINRK
”Jumalan tie on täydellinen, Herran sana tulessa koeteltu. Hän on kilpenä kaikille, jotka häneen turvaavat.” Psalmit 18:31 FINRK
”Jumala, minun kallioni, sinun turviisi minä pakenen! Sinä olet kilpeni ja pelastukseni sarvi, vuorilinnani ja pakopaikkani.” 2. Samuel 22:3 FINRK
”Jokainen Jumalan sana on puhdasta kultaa; hän on niiden kilpi, jotka häneen turvaavat.” Sananlaskut 30:5 FINRK
Jos VT:ssä Jumalaa kuvataan omiensa kilveksi, niin miksi sitten efesolaiskirjeessä Paavali kuvaakin uskoa kristityn kilveksi?
”Ottakaa kaikessa suojaksenne uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa pahan palavat nuolet.” Kirje efesolaisille 6:16 FB92
Paavali vertaa uskoa kilpeen, koska usko on väline, jonka avulla kristitty turvaa Jumalaan. Usko aktivoi meidät hänen voimansa piiriin. Kun Paavali kehottaa efesolaiskirjeessään kristittyjä suojautumaan uskon kilven taakse pahan hyökätessä, niin hän ei tarkoita, että ihmisen uskolla itsessään on suojaava vaikutus pahaa vastaan. Meidän omasta uskostamme ei ole paljoakaan hyötyä taistelussa mutta koska uskomme aikaansaaja ja varjelija on meissä asuva Jumalan Pyhä Henki, niin olemme hänessä voitokkaita kaikkia pahan voimia vastaan.
Edesmennyt saksalainen evankelista Reinhard Bonnke on todennut näin uskosta: ”Meidän uskomme ei ole korkeuksiin kohoava tunne, jonka jokainen näkee ja jonka edessä haukkoo henkeään. Se on piilossa oleva sulake. Mutta sen kautta taivaan voimat virtaavat maailmaan.”
Paavalilla näyttää olleen mielessään erityisesti Vanhan testamentin Psalmi 91, kun hän kehotti Efeson uskovia ottamaan suojakseen uskon kilven pahan hyökätessä. Perusteluja tälle ehdotukselle:
1. Koko Psalmin 91 käsittelee sitä, kuinka Jumala sitoutuneesti puolustaa ja suojelee omiaan pahan voimia vastaan.
2. Psalmissa käytetään samaa kilpi- ja nuoli -kuvastoa, jota Paavalikin käyttää efesolaiskirjeessä
3. Psalmista 91 löytyy yhteys Jeesuksen kiusauksiin erämaassa
”Hän levittää siipensä yllesi, ja sinä olet turvassa niiden alla. Hänen uskollisuutensa on sinulle muuri ja kilpi. Et pelkää yön kauhuja etkä päivällä lentävää nuolta.” Psalmi 91:4-5 FB92
Matteuksen evankeliumin alussa kerrotaan, kuinka Pyhä Henki johdatti Jeesuksen Johannes Kastajan suorittaman kasteen jälkeen autiomaahan kohtaamaan saatanan intensiivinen sarjahyökkäys. Kun paholainen koitti viekoitella Jeesuksen osoittamaan jumaluutensa ja messiaanisuutensa kansanjoukolle ennen aikojaan hyppäämällä vahingoittumattomana alas Jerusalemin temppelimuurin korkeimmalta kohdalta, se siteerasi juuri Psalmia 91.
”Hän antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet, ja he kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.” Psalmit 91:11-12 FB92
Saatana sanoi Jeesukselle: ”Jos kerran olet Jumalan Poika, niin heittäydy alas. Onhan kirjoitettu: ’Hän antaa enkeleilleen käskyn. He kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.” Evankeliumi Matteuksen mukaan 4:6-7 FB92
Myös jae 13 Psalmissa 91 sopii hyvin yhteen Paavalin kirjoittaman efesolaiskirjeen hengellisen sodankäynnin teeman kanssa, koska siinä kuvataan pahan voimien tappiota.
”Sinä poljet jalkoihisi leijonan ja kyyn, tallaat maahan jalopeuran ja lohikäärmeen.” Psalmit 91:13 FB92
Kyseinen Psalmin kohta tukee sitä voitokasta Messias-lupausta, joka löytyy heti Raamatun alkulehdiltä ensimmäisten Jumalan luomien ihmisten tottelemattomuuden jälkeen.
”Ihminen (Kristus) on iskevä sinun pääsi (saatana) murskaksi, ja sinä olet iskevä häntä kantapäähän.” Ensimmäinen Mooseksen kirja 3:15 FB92
Kyseinen lupaus koski Jeesusta Kristusta, joka sotisi voittokkaasti saatanaa vastaan kansansa puolesta mutta sen hintana olisi hänen kuolemansa ristillä. Vaikka paholainen joukkoineen onkin vanhempi, viisaampi ja vahvempi, kuin me ihmiset, niin me pystymme suojautumaan sen valheita ja juonia vastaan Jeesuksen Kristuksen avulla, joka kuolemansa ja ylösnousemuksen kautta voitti paholaisen. Koska olemme pukeneet päällemme uskon kautta Jeesuksen Kristuksen, niin hän on kilpemme ja suojamme pahan kiusatessa meitä. Jeesus on jo ratkaissut taistelun tuloksen Golgatalla, ja tulee kukistamaan pahan voimat lopullisesti aikojen lopulla.
”Pitäkää mielenne valppaana ja valvokaa. Teidän vastustajanne Saatana kulkee ympäriinsä kuin ärjyvä leijona ja etsii, kenet voisi niellä. Vastustakaa häntä, uskossa lujina! Tiedättehän, että veljenne kaikkialla maailmassa joutuvat kokemaan samat kärsimykset.” Ensimmäinen Pietarin kirje 5:8-9 FB92
Vaikkei meidän pidä nähdä piruja joka nurkan takana vaanimassa, niin on tärkeä ymmärtää, etteivät kaikki kohtaamamme vastoinkäymiset ole aina luonnollisia. Kristittyinä olemme hengellisessä sodassa – halusimme tai emme- ja meillä on ovela vihollinen, joka haluaa estää kaikin tavoin Jumalan hyvien suunnitelmien toteutumisen elämässämme.
On tärkeä sisäistää, että kristittyinä käymme hengellistä taistelua aina Jeesuksen saamasta voitosta käsin! Jumalan voitokas valtakunta murtautui maailmaan ensimmäisen kerran, kun ihmiseksi syntynyt Jumala eli synnittömän elämän voittamalla kaikki paholaisen kiusaukset, antamalla pahat tekomme anteeksi kuolemansa kautta, ja nousemalla ylös kuolleista. Toisen kerran Jumalan valtakunta tuli maailmaan helluntaipäivänä, kun Pyhä Henki lähetettiin voimaksi Jeesuksen seuraajiin. Koska Jumalan valtakunta on sisäinen valtakunta meissä uskovissa, ei paholainen voi sitä koskaan voittaa, vaikka hyökkääkin sitä vastaan. Jeesuksen sanat apostoli Pietarille:
”Ja minä sanon sinulle: Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani, eivätkä tuonelan portit sitä voita.” Matteus 16:18 FINRK
Kolmannen kerran Jumalan valtakunta tulee aikojen lopussa fyysisessä ja konkreettisessa muodossa, kun Jeesus Kristus palaa hallitsemaan kuninkaan uudistettua luomakuntaansa suuressa kunniassaan. Silloin myös hänen omansa hallitsevat hänen kanssaan kuninkaina. Siihen saakka joudumme kohtaamaan erilaisia vaikeuksia ja taisteluita mutta saamme olla turvallisella mielellä, koska Pyhän Hengen vaikuttama, ylläpitämä ja varjelema usko meissä on suojakilpemme kaikkia pahan hyökkäyksiä vastaan. Usko aktivoi meidät Jumalan voimaan. Se on linkki Luojan ja luodun välillä.
Lähteet: Sacred Weapons for Spiritual War, Old testament Allusions and Armor of God.